Kaj dela organizator porok?

Pred dnevi sem s strani bodoče neveste dobila zanimivo vprašanje - ali še bolje rečeno izziv. Prosila me je, naj jo poskusim prepričati, zakaj bi najela poročnega načrtovalca. Kaj vse lahko bodoča mladoporočenca pričakujeta od svojega poročnega organizatorja, kaj je njegova dodana vrednost in zakaj je ta poklic vse bolj iskan in zaželen tudi pri nas.

Izziv sem vzela resno. Predvsem zato, ker če odgovorim njej, odgovorim tudi vsem vam, ki razmišljate o tem poklicu. Verjamem, da ima vsak človek svoja prepričanja in pričakovanja. Moje načelo je, da svojim strankam nudim tisto, kar bi sama pričakovala od nekoga, kateremu bi zaupala svoj poročni dan.

Kaj doprinese poročni organizator?

Prihrani čas: Ljudje smo si različni, imamo različne želje, sposobnosti, različno količino časa. Moje stranke so predvsem pari, ki nimajo časa, znanja ali energije, da bi ure in ure namenili iskanju pravih poročnih ponudnikov, lokacij, pridobivali ponudbe različnih ponudnikov poročnih storitev, pisali in iskali besedila za vabila, razmišljali o dizajnu tiskovin, iskali raznorazne ideje za dekoracijo, animacijo svatov, preučevali glasbene zasedbe pri obredu, v cerkvi in na zabavi, načrtovali pogostitev in pogrinjke, poleg tega vodili finančni plan poroke, program poroke, ter skozi mesece organizacije koordinirali vsako majhno spremembo s podizvajalci. Zato najamejo organizatorja, da za njih naredi vse našteto.

Svetuje: Vsakemu paru svetujem tiste ponudnike, katere bi svetovala svoji najboljši prijateljici. In ker imamo v Sloveniji res bogat nabor poročnih ponudnikov, lahko zadovoljim vsak okus. Ker redno spremljam, kakšno ponudbo imajo poročni saloni v Sloveniji in v tujini, lahko nevesti svetujem kje bo dobila obleko, kakršno si želi. Iz lastnih izkušenj vem, katera catering služba se najbolje obnese, kateri D.J. vrti house, narodno in jugo glasbo, katera oblikovalka tiskovin lahko naredi lasersko izrezana vabila, katera cvetličarna je najboljša za stil poroke, ki ga par izbere. Vem kje so prijazni, kje so cene ugodne in kje imajo dober poslovni odnos. Svetujem glede na njune želje in njuno osebnost in se trudim, da jima priporočim ponudnike, s katerimi se bodo zares ujeli. Ker poroka popolnoma uspe samo, če vsi prisotni - tudi izvajalci - uživajo.

Kreira: Se pa poroke v Sloveniji tudi precej razlikujejo po zahtevnosti . Potreba po organizatorjih porok se je pojavila z naraščajočim številom porok, za katere si pari želijo, da je njihov dan nekaj res čisto posebnega, narejen samo za njiju in njune svate, s tisoč in enim drobnim detajlom in bogatim programom. Organizator vodi organizacijski in kreativni proces skozi mesece načrtovanja, se zbliža s parom, spozna njune želje, karakter, poglede in v skladu z njimi kreira unikaten poročni dan.

Kaj to pomeni v praksi? Da namesto klasičnega programskega lista izdelamo poročni časopis ali pahljačo in namesto tiskanega vabila izdelamo poročno spletno stran. Da namesto naprsnih šopkov predlagamo personalizirana sončna očala, senčnike, udobne poletne natikače. Za zabavno svatov med fotografiranjem poskrbimo z izvirnimi igrami ali zabavnimi kotički. Da se ženin pripelje s helikopterjem ali nevesta s pasjo vprego. Da organista v cerkvi prepričamo, da se nauči pesmi skupim U2 in Coldplay, ki so njune najljubše. Da izvedemo glasbeni nastop presenečanja ali namesto pogostitve po obredu s penino pripeljemo romantični voziček s sladoledom. V toalete postavimo košarice z nujnimi pripomočki in prijaznim nagovorom. Okrasimo torto in uredimo sladki kotiček z njunimi najljubšimi slaščicami.

Koordinira: Na takšnih porokah sodeluje tudi več deset podizvajalcev. In za vse to je treba poskrbeti na poročni dan. Menim, da je edina naloga mladoporočencev na dan poroke, da uživata vsak trenutek. Kar pa preprosto ne gre, če morata postavljati dekoracije, skrbeti za dostave, poskrbeti za to, da kdo ne sreča glasbenega gosta, ki pride kot presenečenje, preverjati, če je poročna torta dostavljena in v kakšnem stanju je, med večerjo gledati po mizah ali strežba poteka, kot dogovorjeno, ali imajo vsi polne kozarce, usklajevati hode hrane in animacijo glasbenikov, usmerjati svate, rekoordinirati program v primeru časovnega odstopanja, preverjati ali so sanitarije v dobrem stanju, in še in še. Vse to namesto njiju lahko opravi organizator poroke.

Kaj dela organizator porok?

Organizator porok je zakladnica kreativnih idej, izkušenj in preprosto deklica za vse.

Je oseba, katero objokana nevesta pokliče v petek ob desetih zvečer, ker si je uničila manikuro ali pa ker je napoved vremena na poročno soboto slaba. Je oseba, ki najde manikerko, ki nevesti uredi zlomljen noht pozno zvečer ali pa z dobrim planom B za primer dežja pomiri razburjeno nevesto. Je oseba, ki teče po pozabljen poročni šopek v hotelsko sobo, ki usmerja svate iz ene lokacije na drugo, ki razdeli cvetje, riž, programske liste, vodi poročni protokol, nevesti popravi obleko, včasih jo tudi objame in pomiri, ženinu zaveže kravato ali zapne manšetne gumbe. Je tista, ki glasbenikom pokaže, kam lahko postavijo svojo opremo in ozvočenje in jih spomni, katere so pesmi za prihod neveste, prvi ples in pesem ob torti. Da znak za začetek obreda, nevesti pritrdi vlečko, popravi frizuro in napudra nos, vadi z deklicami, ki nosijo cvetje in prstane ter ženinu in pričama pove kako naj se postavijo. Se posvetuje z župnikom, kako bo potekal cerkveni obred in kdaj so iztočnice za pevce. Uredi osebo, ki bo po obredu pospravila riž ali cvetne lističe pred cerkvijo. Vodi priprave in poročni protokol od jutra do naslednjega jutra.

Seveda lahko zadolžite svoje priče in družinske člane za vse te opravke - vendar moje stranke ne želijo, da so njihovi svojci na poroki delavci namesto gosti. In sploh ne dvomim, da obstaja marsikatera bodoča nevesta, ki vse to zmore sama. In takšna bi lahko postale odlična organizatorka porok. :)

Udeleženci Infinity akademije za organizatorje porok bodo deležni podrobnih informacij o delu profesionalnega organizatorja. Spoznali bodo številne ponudnike poročnih storitev, osebno pa jim bom predala tudi vse svoje izkušnje in znanje, katere sem pridobila v zadnjih sedmih letih dela v slovenski poročni industriji. Poudarek bo na spodbujanju kreativnosti in iskanju rešitev. Naš cilj je, da ta prelep poklic, ki je vse bolj iskan tudi v Sloveniji, pridobi na kvaliteti in ugledu ter da bo poslovna pot nove generacije poročnih organizatorjev lažja in hitrejša.

Featured Posts
Recent Posts