Organizacija porok je čisto prava služba!

Se tudi ti sprašuješ, če je organizacija porok lahko čisto prava služba? Tudi sama sem se to spraševala tista leta, ko sem zbirala pogum, da odprem svojo prvo agencijo. In če ne bi bilo moje drage prijateljice Nine, s katero sva skupaj sanjali, je čisto verjetno, da je nikoli ne bi.

Nina je bila odlično marketinško podkovana, zato sem počasi začela verjeti, da lahko sanje o poklicu poročne organizatorke postanejo resničnost. Postavili sva zanimiv poslovni načrt, ki se je v praksi zelo hitro izkazal za uspešnega. Celo z Ekonomske fakultete v Ljubljani sva dobili vabilo, da ga predstaviva študentom.

Večina porok se seveda zgodi od maja do oktobra, vendar to ne pomeni, da imamo delo samo pol leta na leto. Delati kot uspešen organizator porok in dogodkov v praksi pomeni čisto pravi 8 urni delovnik vse mesece v letu. Preden sploh pridemo do dela s strankami, moramo spoznati ponudnike poročnih storitev, njihove ponudbe in specifike. Obiskati in spoznati moramo poročne lokacije. Da pridobimo stranke, moramo postaviti spletno stran (ter jo redno vzdrževati) in profile na socialnih omrežjih. Zastaviti moramo marketinško strategijo. Povezati se moramo s ključnimi izvajalci. Šele nato se začne delo z strankami.

Od prve poroke dalje, je bila organizacija porok najina edina služba. Naučili sva se delovnega procesa, ki ga ta poklic zahteva in je precej specifičen. Dovoli mi, da ti opišem enega izmed svojih januarskih delovnih dni. Jutro se je začelo s sestankom s sodelavko Leo, s katero sva pregledali prejeta povpraševanja in odgovorili nanje. Izmenjali sva si informacije o parih, s katerimi sva bili na sestankih in se pogovorili o najboljših ponudnikih za njih. Dogovorili sva se za teme blog zapisov, katere bova objavili v naslednjih dnevih ter uredili evidence porok v letu 2018. Nadaljevala sem z oblikovanjem in pošiljanjem spletnega poročnega vabila za naš par, vnesla popravke na poročno spletno stran drugega para, oddala naročilo za tiskana vabila za tretji par. Povezala sem d.j.-ja in bend za eno izmed prvih porok v novi sezoni, da sta se dogovorila glede sodelovanja pri opremi in ozvočenju na poročni dan. Nato sem se posvetila objavam na FB in Instagram strani ter se lotila pisanja newsletter sporočila. Vmes je Lea za tri pare preverila razpoložljivost poročnih lokacij, parom sporočila nove informacije ter dogovorila oglede na lokacijah. Popoldan sva se odpravili vsaka po svojih sestankih. Lea se je dogovarjala za dekoracijo v cvetličarni, jaz pa sem z dvema paroma dorekla obliko ter vsebino vabil ter časovnice njunih porok. Na poti domov sem prejela klic "bivše" neveste, ki me je prosila, če ji lahko pomagam pri zahvalah za njune svate. Dala sem ji nekaj predlogov in nato oblikovalki sporočila želje neveste ter naročila ustrezne usb ključke za distribucijo njunega poročnega videa. Zvečer sem imela še sestanek preko skypa s parom, ki živi v tujini.

Se sliši kot čisto prava služba? In tudi je. Seveda, če se je lotiš na pravi način. Mene je opogumila prijateljica Nina, ki je imela potrebna znanja podjetništva in marketinga, drugače verjetno ne bi zbrala poguma za lastno poslovno pot in morda niti ne bila tako uspešna. Zato ti želim pomagati. Z moje strani boš na Akademiji slišala osebne izkušnje glede najboljše prakse organizacije dela, predala ti bom vse svoje znanje, katerega sem nabrala v sedmih letih v tem poklicu ter te bodrila ob tvojih prvih korakih. Za popolno podporo pa sem k sodelovanju povabila še strokovnjakinji s področja marketinga in podjetništva.

Tina Kociper se več kot 10 let ukvarja s spodbujanjem podjetništva in svetovanjem podjetnikom pri razvoju poslovnih idej. Izvedla je več kot 50 podjetniških delavnic. Je članica komisij za ocenjevanje najboljših poslovnih idej, avtorica strokovnih in znanstvenih člankov, kolumnistka na temo podjetništva v Financah. Podjetniške delavnice je kot gostujoča predavateljica izvedla med drugim na University of Economics v Pragi, Best Sabel University of apllied Science v Berlinu, NHTV University v Bredi na Nizozemskem, Edutus College v Budimpešti, University of Iceland, Reykjavik in Ball State University v Indiani, ZDA. Zaposlena je kot višja predavateljica pri predmetih Podjetništvo in Projektni management v turizmu na Univerzi na Primorskem. Pred tem je vodila projekte na GEA College.

Tjaša Lenardič je vodja blagovne znamke Zaobljuba, pod katero deluje vodilni slovenski poročni portal in poročna revija. Je magistra poslovnih ved (trženja) in marketinška stateginja, ki odlično pozna slovensko poročno industrijo ter zato najboljša izbira za predavateljico na naši akademiji. Naučila vas bo najboljših marketinških prijemov in svetovala kako postaviti uspešno blagovno znamko. Z njenimi besedami: "Blagovna znamka ni le logotip in celostna grafična podoba, je veliko več ... Lahko bi rekli, da gre velikokrat za tako kompleksno zadevo kot je človeška osebnosti. Prav zato, je potrebno blagovno znamko premišljeno postaviti in nato voditi. V sklop tega je zajeto tudi tržno komuniciranje, ki za svoj primarni kanal komuniciranja vse bolj uporablja splet. V sklopu predavanj bomo na hitro pogledali, kako postaviti blagovno znamko, kako čim bolj učinkovito izvesti trženjsko komuniciranje, kakšne so njegove zakonitosti in kako preko tega ustvariti uspešen posel. Dotaknili se bomo tudi specifik poročne industrije in poklepetali o prednostih ter morebitnih pasteh za začetnike v svetu podjetništva."

Pridružili se nam bodo tudi številni gostujoči predavatelji iz poročne branže. Tudi moja prijateljica Nina pride. Več o njej in njenem delu pa naslednjič. :)

Featured Posts
Recent Posts